TECHNIK AGROBIZNESU – Zespół Szkół Przyrodniczo – Technicznych

TECHNIK AGROBIZNESU

Bardzo ciekawy i obecnie niezwykle aktualny kierunek, którego program łączy cztery podstawowe zagadnienia z dziedziny rolnictwa, jakimi są: produkcja, zagadnienia ekonomiczno-prawne, ekologia, fundusze unijne.

Nauka trwa 4 lata i obejmuje 2 kwalifikacje:

  • RL.03. Prowadzenie produkcji rolniczej.
  • RL.07. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

W procesie kształcenia nauczysz się :

  • jak prowadzić produkcję rolniczą (roślinną i zwierzęcą) i będziesz umiał wybrać właściwą z nich przez pryzmat opłacalności ekonomicznej i uwarunkowań prawnych,
  • jak poprawnie wypełniać podstawowe dokumenty związane z prowadzeniem działalności gospodarczych,
  • w jaki sposób pozyskiwać dopłaty do produkcji z funduszy Unijnych.

Ponadto:

  • zapewniamy zajęcia w dobrze wyposażonych pracowniach językowych i informatycznych,
  • odbywać będziesz zajęcia praktyczne w pracowni technologii żywności wyposażonej w sprzęty do produkcji potraw oraz w pracowni produkcji rolnej,
  • zapewnimy wycieczki przedmiotowe do zakładów gastronomicznych i na pokazy połączone z degustacją produktów regionalnych, produktów spożywczych itp.,
  • wyjazdy na targi żywności/maszyn i urządzeń/opakowań oraz targi rolnicze (Polagra Food, Polagra Agro)

Przedmioty zawodowe:

  • produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, technika w rolnictwie,
  • działalność gospodarcza w agrobiznesie,
  • język obcy w agrobiznesie,
  • przetwórstwo żywności,
  • rachunkowość i rozliczenia podatkowe,
  • marketing w agrobiznesie,
  • technikę biurową i komputerową,
  • wybrane zagadnienia z psychologii,
  • zarządzanie firmą,
  • wybrane zagadnienia prawne.

Przedmioty rozszerzone:

  • gałęzie usług turystycznych,
  • język obcy w kontaktach z biznesem zagranicznym,
  • aspekt prawny w pozyskiwaniu projektów unijnych.

Zdobycie zawodu pozwala absolwentowi na kontynuowanie nauki w ramach studiów na uczelniach ekonomicznych, rolniczych lub innych.

Perspektywy zawodowe:

  • prowadzenie własnego gospodarstwa agroturystycznego,
  • organizowanie wypoczynku ekoturystycznego dla mieszkańców dużych aglomeracji miejskich z kraju i z zagranicy,
  • samodzielne prowadzenie własnej produkcji gospodarczej,
  • podejmowanie pracy w instytucjach związanych z rolnictwem,
  • przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego,
  • firmy handlowe,
  • urzędy administracji samorządowej.

Kierunek zapewnia kwalifikacje rolnicze potrzebne przy ubieganiu się o środki z funduszy unijnych.