Ogólnopolska konferencja ,, Rewolucja żywnościowa w Europie w latach 2024-2025.”
W dniu 7 listopada uczniowie klasy II TRWr byli uczestnikami konferencji zorganizowanej przez portale rolnicze AGROdoradca24.pl oraz Wiedza i Praktyka sp. z o.o. Jednym z tematów konferencji było zastosowanie owadów w produkcji żywności: potencjalne korzyści i wyzwania.
Przedstawiono sposób, w jaki owady mogą być wykorzystywane jako składnik żywności, zarówno dla ludzi, jak i zwierząt oraz perspektywy rynkowe dotyczące owadów jako źródła białka. Kolejnym tematem było wykorzystanie technologii cyfrowych i danych w produkcji rolniczej, takich jak GPS, drony, automatyzacja i analiza danych.
Podczas spotkania analizowano również obecne przepisy dotyczące oznaczania terminu przydatności do spożycia na produktach spożywczych, zwrócono również uwagę na problem marnotrawienia żywności, wskazano realne możliwości poprawy sytuacji w tym zakresie.
B.K. E.B.